Waar?

Weerstation Helden staat in de bebouwde kom van Helden. Het weerstation is sinds 13 december 2014 actief. Door diverse omstandigheden zijn alleen de gegevens vanaf 10 augustus 2015 opgeslagen. Om het weer te meten/registreren wordt er gebruik gemaakt van een WMR 88 van Oregon Scientific.

 

Waarom?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het weer. Voornamelijk het voorspellen van het weer. Het begon met een eenvoudig weerstation dat ik op een markt kocht. Voorzien van een display voor binnen en een enkele sensor voor de temperatuur en luchtvochtigheid buiten. Later is dit systeem vervangen door een uitgebreider maar nog steeds relatief eenvoudig weerstation voorzien van een tweetal sensoren buiten.

Al jaren leek het me leuk om de gegevens uit het weerstation op te slaan om zo achteraf de gegevens te kunnen analyseren. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een systeem van Oregon Scientific, voornamelijk vanwege de relatief lage kosten en de mogelijkheid om deze uit te lezen met behulp van een raspberry pi.

 

Het weerstation

Het gebruikte weerstation

Zoals ik hierboven schreef was de keuze voor de WMR 88 van Oregon Scientific voornamelijk vanwege de prijs en de ondersteuning voor de Raspberry Pi. Bij het weerstation wordt standaard Virtual Weather Station geleverd. Met deze software kun je het weerstation op een windows computer uitlezen en de gegevens opslaan. Omdat ik met het oog op stroomverbruik niet 24/7 een computer wilde draaien heb ik gekozen voor een Raspberry Pi in combinatie met de software Weewx. Weewx is gratis software waarmee je een groot aantal weerstation kunt uitlezen.

Weewx slaat alle gegevens op in een MySQL database, de gegevens uit deze database worden elke 10 minuten gesynchroniseerd met een server (VPS) in het BIT datacenter te EDE. Deze server wordt aangeboden door de sponsor van deze website Com-Connect uit Sevenum. De website verwerkt de gegevens uit de database en maakt deze publiekelijk inzichtelijk. Tevens berekend het systeem elk uur op basis van de gegevens uit de database, aangevuld met gegevens van dark sky een zeer nauwkeurige voorspelling.

De temperatuur/vochtsensor zijn geplaatst in een soort van weerhut (fan aspirated radiation shield) die de meter beschermt tegen zonne- en warmtestraling. Het weerstation meet/berekent zelf de windchill, dauwpunt en zogenaamde Heat-index aan de hand van de windsnelheid, buitentemperatuur en vochtigheid.

De bouw van een fan aspirated radiation shield zoals gebruikt door weerstation Helden.